Wat kost een dakkapel?

Bookmark and Share Voor een totaaloverzicht van de kosten voor een dakkapel kunt u in ieder geval met de volgende kostenposten rekening houden:

Dakkapel

De dakkapel zelf kost een paar duizend euro. De vanaf-prijs van standaard uitvoeringen en maten varieert tussen € 2.500,- en € 4000,-. Een houten dakkapel zal daarbij sneller tegen de hogere grens oplopen dan de kunststof uitvoering. Dakkapellen met een plat dak zijn goedkoper dan die met een slepende kap of verlegde (verhoogde) nok. Hoe groter de hoek (dus hoe steiler het dak), hoe duurder de dakkapel. Een prefab dakkapel is in veel gevallen voordeliger dan een ter plaatse opgebouwde dakkapel, omdat deze makkelijker en daarom sneller te plaatsen is. Prefab dakkapellen hebben bijna zonder uitzondering een plat dak.

Vergunning

De prijs van een vergunning voor de bouw van een dakkapel verschilt per gemeente. Iedere gemeente berekent namelijk andere legestarieven. De gemiddelde prijs in gemeenten rondom de grote steden bedraagt ongeveer € 400,-.

Afwerking

Aan de afwerking van zowel de binnen- als buitenkant van een dakkapel zijn kosten verbonden. Prefab kunststof dakkapellen worden in veel gevallen in kleur geleverd. Houten dakkapellen kunnen geschilderd, ongekleurd, of met een vochtbestendige grondverf worden geplaatst. Omdat het tijdrovend werk is, loopt de meerprijs van een geschilderde dakkapel in de honderden euro’s. Uiteraard kunt u houten dakkapellen zelf schilderen, of later laten (her)schilderen. Een specialist inschakelen voor de schilderklus nádat de dakkapel is geplaatst kan aardig wat kosten, zoniet een paar honderd euro. Veel mensen kiezen ervoor de binnenzijde van hun dakkapel zelf af te werken. Dit kan een voordelige oplossing zijn, als u daar handig in bent. De binnenzijde kan namelijk op talloze manieren worden afgewerkt. Bedenk hierbij dat de dakkapel in veel gevallen al aan de buitenkant geïsoleerd is. Plaatst u ook aan de binnenkant isolatie, dan kan dit vochtophopingen en houtrot tot gevolg hebben. De binnenzijde is af te werken met bijvoorbeeld gipsplaten, MDF of spaanplaat. Deze kunnen geverfd, behangen, gesausd of gestuukt worden. Vensterbanken, verlichting, elektra en centrale verwarming zijn eveneens opties. Wanneer u dit zelf doet heeft u de kosten geheel in eigen handen. De dakkapel specialist verzorgt de binnenafwerking voor prijzen van ongeveer € 500,- tot € 1000,-. Veel dakkapel specialisten bieden een ‘zolderverbouwing service’. Dit is vooral handig wanneer u de kamer toch al op wilde knappen en dit wilt combineren met de plaatsing en afwerking van de dakkapel. U bent dan in één verbouwing van de troep af. Voor ongeveer € 2000,- neemt de specialist de hele ruimte mee in de binnenafwerking van de dakkapel.

Bijkomende kosten

Vraag bij de dakkapelspecialist naar de inbegrepen kosten bij plaatsing. Het kan namelijk voorkomen dat extra kosten zoals het afvoeren van afval, de huur van kranen, steigers, BTW e.d. niet in bij de standaard prijs zijn meegenomen.

Offertes aanvragen

Voor een goed beeld van de totaalkosten én de beste prijs-kwaliteit verhouding vraagt u bij meerdere dakkapel aanbieders een offerte aan. Op deze manier kunt u de kosten duidelijk vergelijken en (ook belangrijk) precies zien waar het geld naartoe gaat. Op deze manier voorkomt u vervelende prijsverhogingen achteraf en kunt u weloverwogen de beste keuze maken.