Over dakkapellen

Bookmark and Share

Welke soorten dakkapellen zijn er?

Er zijn drie soorten: dakkapellen met een plat dak, een verlegde nok (eigen nok), of een slepende kap (schuine dakkapel die overgaat in het dak). Deze zijn op hun beurt verkrijgbaar als prefab dakkapel (al opgebouwd), of als opbouw dakkapel (wordt ter plaatse gebouwd). Ze zijn verkrijgbaar in kunststof en hout.

Welke dakkapel wil ik?

Dakkapellen zijn er in verschillende maten, soorten, maar ook uitvoeringen. De dakkapel van uw keuze moet passen bij de omgeving—en uw eigen huis. Dakkapellen met een plat dak zijn de meest geziene soort in Nederland. Deze zijn over het algemeen het snelst en goedkoopst te plaatsen. Dakkapellen met een verlegde nok hebben een heel andere uitstraling. Ze zijn meestal groter, vallen over het algemeen meer op en hebben uitgebreidere afwerking nodig. Zowel dakkapellen met een verlegde nok als slepende kap kunnen met dakpannen worden afgewerkt. Dit geeft een luxer effect, maar is dan ook duurder en moet in het bestemmingsplan van de gemeente (lees: uw buurt) passen.

Welke mate van afwerking?

Een dakkapel kan uitgerust worden met een waterafvoersysteem, bitumen dak (met of zonder grind), dakpannen, boeiboorden, schoorsteen etc. Dit alles heeft te maken met het gewenste ontwerp en de mogelijkheden binnen het bestemmingsplan van de gemeente.

Wat kost een dakkapel?

De kosten van een dakkapel verschillen uiteraard per soort en uitvoering. De gemiddelde prijs ligt ongeveer tussen € 2.500,- en € 4000,-.

Wel of geen vergunning?

Soms is er voor het plaatsen en/of bouwen van een dakkapel een omgevingsvergunning (voorheen bouwvergunning) nodig. Of u een vergunning nodig heeft is onder meer afhankelijk van de hoogte van de dakkapel, het bestemmingsplan van de gemeente en de vraag of het stadsaanzicht beïnvloed wordt (welstandscriteria). Op de website van het Omgevingsloket kunt u uitzoeken of u vergunningsplichtig bent. Neem bij twijfel altijd contact op met de gemeente.

Hoe kom ik aan een vergunning?

Een omgevingsvergunning voor het plaatsen van een dakkapel vraagt u aan bij uw gemeente.

Wat kost een vergunning?

De prijs van een omgevingsvergunning is per gemeente verschillend. Dit heeft te maken met legesgelden en tarieven die per gemeente worden berekend. Een vergunning kost meestal toch wel een paar honderd euro. Het gemiddelde in de gemeenten rondom de grote steden ligt op ongeveer € 400,-. Vraag bij uw gemeente naar de voor u geldende tarieven.

Planning?

Uitzoeken of u een vergunning nodig heeft is vrij snel te doen. Bij de aanvraag zelf zijn vaak bouwtekeningen nodig, deze moeten worden opgetekend. Vaak is een bouwtekening al aanwezig, vooral bij standaard typen dakkapellen. Is de vergunningsaanvraag eenmaal ingediend, dan kan de gemeente er maximaal acht weken over doen uw aanvraag goed te keuren. Dit wordt ook wel de wachttijd genoemd. Met de vergunning op zak kan het bouwen beginnen. In principe kan een dakkapel in één dag worden geplaatst. Bij prefab dakkapellen is dit meestal het geval. Wordt uw dakkapel op locatie (op maat) gemaakt, dan kan dit langer duren. Uw dakkapel specialist bespreekt dit van te voren met u.