Welke soorten dakkapellen zijn er?

Bookmark and Share

Plat dak

Dit zijn de meest geziene dakkapellen in Nederland. Dit is het enige soort wat vergunningsvrij geplaatst kan worden. Een plat dak is één van de eerste voorwaarden van het vergunningsvrij bouwen van een dakkapel. Daarnaast ligt de vanaf-prijs van dakkapellen met een plat dak het laagst, onder andere omdat het de minst ingrijpende plaatsing nodig heeft. Het platte dak heeft regelmatig onderhoud nodig, omdat bladafval en ander vuil gemakkelijk op het dak blijft liggen. Het aanbod in dakkapellen met een plat dak is zeer groot.

Slepende kap

Een schuin dak op een dakkapel wordt ook wel slepende kap genoemd. Het dak van de dakkapel gaat op deze manier mooi over in het bestaande dak. Omdat de bouwoppervlakte van een schuin dak groter is dan een plat dak—en de bouw dus meer werk vraagt—is de slepende kap vaak iets duurder. Een bijkomend voordeel is wel dat dit soort dakkapel geen extra waterafvoersysteem nodig heeft: regenwater loopt gewoon langs de schuine kant naar beneden. Omdat er minder makkelijk vuil op het dak blijft liggen is het ook onderhoudsvriendelijker dan een plat dak.

Verlegde nok

Een dakkapel met een verlegde nok of eigen nok maakt de nok van het bestaande dak hoger, of verplaatst deze. Deze dakkapel biedt vooral ruimtewinst: een kleine zolder of vliering verandert in een ruime slaapkamer of studieruimte. De nok van de dakkapel kan zowel één- als tweezijdig worden verhoogd. Deze laatste vorm wordt ook wel dakopbouw genoemd. Door de aanzienlijke afmetingen en ruimtewinst is dit het duurste soort dakkapel. Voordeel is wel dat de waarde van het huis in veel gevallen omhoog gaat.

Prefab dakkapellen

Dakkapellen zijn verkrijgbaar als prefab dakkapel, of opbouw dakkapel. Prefab staat voor ‘pre-fabricated’ en betekent simpelweg dat de dakkapel al is gebouwd en in elkaar is gezet voor hij bij u aankomt. Op deze manier is hij zeer snel te plaatsen. Prefab dakkapellen zijn in zowel hout als kunststof verkrijgbaar. Anders dan prefab dakkapellen zijn de ‘traditionele’ dakkapellen. Deze opbouw dakkapellen worden ter plaatse in elkaar gezet en opgebouwd. Dit is vooral van toepassing op maatwerk dakkapellen welke niet op de standaard wijze geleverd en geplaatst kunnen worden.